Norja 2022
Norja 2022

Norja 2022

Reissu 2022 Norja

23.7.2022 – 1.8.2022

Lauantaiaamu valkenee harmaana ja ilmassa on sateen uhka. Tänään on kuitenkin Vahanta Bikers MCC:n vuotuisen pääreissun ensimmäinen päivä, joten kelillä ei ole merkitystä. Mielialat ovat korkealla. Poikkeuksellisesti emme kokoonnu Kyrönlahden ST1 asemalla vaan kunnioitetun jäsenemme kotitallin edustalla kahvin ja bruschettan merkeissä.

Ensimmäisen reissupäivän tarkoitus on ajaa Vaasaan ja lautalla yli Uumajaan. Uumajassa majoitutaan vanhaan vankilaan eli Hotell Gamla Fängelset. Ajomatkaa noin 300km, joka sopii hyvin verryttelyksi. Vaasaan ajo Alavuden kautta, jotta reitti ei olisi aivan kauhean tylsä. Kaikki menee piirustusten mukaan ja olemme illansuussa Uumajassa. Majoitus on hyvin tarkoitukseen sopiva ja tätä voi suositella muillekin. Yövymme vanhoissa selleissä, joissa on paksut seinät ja toisten kuorsaus ei varmasti kuulu läpi.

Toisen ajopäivän suunnitelma on ajaa noin 450km Uumajasta Åreen. Emme kuitenkaan pääse edes Uumajasta ulos, kun toinen harrikoista leviää ja matka laitteen osalta keskeytyy siihen paikkaan. Hinuripentti tulee noin tunnin odottelun jälkeen hakemaan harrikan tienposkesta ja vie sen lähimpään merkkihuoltoon, joka sattuu olemaan noin 4km päässä. On sunnuntaipäivä ja mitään ei ole tehtävissä korjauksen eteen. Pienen neuvonpidon jälkeen haaverin uhrin tavarat ja kuski on siirretty muihin laitteisiin ja matka voi jatkua. Kun puhutaan MC yhteisön veljeydestä ja yhtenäisyydestä, tämä on mielestäni sitä parhaimmillaan.

Matka jatkuu ja ajo Åreen sujuu ilman enempiä välikohtauksia. Matkalla tulee ripaus vetää, mutta muovipukua ei vielä tarvita. Åressa majoitutaan Bed & Breakfastiin, joka on myös suosituksen arvoinen yhden illan stoppi.

Kolmas ajopäivä on myös noin 450km pituinen. Reitti Åresta Trondheimiin ja siitä Åndalsnesiin ja Trollstigeniin. Majoitus on Peikonportaiden juurella oleva Trollstigen Camping and Gjestegård. Varattuna on mukava mökki, jossa on runsaasti tilaa. Majoitumme ja tarkoitus on seuraavana päivänä ajella peikonportaita edestakaisin. Majoitus on varattu kahdeksi yöksi. Tässä vaiheessa kuitenkin Norjan sää osoittaa oman oikukkuutensa. Illalla on puolipilvistä ja aamulla tulee vettä. Noin puolenpäivän aikaan lähdetään ihmettelemään peikonportaita ja täytyy sanoa, että onhan se vaikuttava näky ja kokemus. Liikennettä on aika tavalla ja turistibussit ruuhkauttavat pahasti. Ja sitten aukeaa taivas ja vettä tulee aivan alas asti. Käymme kuitenkin vielä Åndalsnesissä ruokailemassa. Illalla sitten kuivateltiin varusteita ja odoteltiin sään selkenemistä.

Viidentenä reissupäivänä matka jatkui jälleen. Reitti kulki peikonportaiden kautta Geirangeriin, sieltä Lomiin ja Galdhoppingenin. Reitin pääte oli Sogndalin kylässä paikallisessa Bed & Breakfastissa. Matkaa ei ollut kuin reilu 300km, mutta tässä kohtaa Norjaa matkateko on hidasta ja motoristille silkkaa nautintoa. Mutkatietä riittää ylös, alas ja kummallekin sivulle. Maisema hivelee silmää ja aina kun ajattelee, että ei voi olla enää kauniimpaa, niin seuraavan mutkan takana maisema on edellistä kauniimpi. Geirangerin spiraaleissa oli jälleen ruuhkaa, mutta sen jälkeen rauhoittui. Ennen Lomia tie on mukavaa ja leppoisaa. Lomin jälkeen noustiin Galdhoppingenille 1800m korkeuteen, lämpötilan ollessa noin 4 astetta. Alhaalla Lomissa oli vielä noin 20 astetta ja aurinko paistoi. Mutta olihan taas maisemat erilaiset, kuin Pirkanmaalla!!! Galdhoppingenilta laskeuduttiin alaspäin ja suunta Sogndaliin. Matkalla on aika tavalla mutkaa ja syheröä, joka rauhoittuu oikeastaan vasta lähempänä Sogndalia. B&B on melkein keskustassa ja edelleen hyvä yhden yön stoppi.

Kuudentena reissupäivänä noin 450km siirtyminen Sogndalista Preikestoleniin. Jälleen mutkaa, syheröä ja upeaa maisemaa koko matka!!! Onhan tällä reitillä toki noin 70km edestä tunneleita, mutta kuka niitä muistaa… Mutkat ja maisemat jäävät mieleen!!! Preikestolenilla oltiin Base campissa vasta illalla, joten kielekkeelle lähdettiin kävelemään vasta seuraavana päivänä. Preikestolenin kieleke mainitaan aika usein once in a lifetime asiana, mutta kyllä se oli niin häkellyttävän upea paikka, että luulen käyväni siellä ainakin vielä kerran. Itse kielekkeelle pääsy on kivikkoisen polun päässä. Matkaa kielekkeelle on 4km Base campista ja aikaa ylös mennessä kuluu noin 11/2h ja alaspäin tullessa hieman vähemmän. Jos polkua vertaa Saanalla käyntiin, niin tämä on pahempi kivikon takia. Preikestolenin kielekkeeltä on 600m pystysuora pudotus alas, silti kielekkeellä ei ole edes kaidetta, tätä hieman kummasteltiin. Ihmisiä oli jo 10:00 aikaan jo reilusti ja lisää tuli koko ajan. Selfien ottajia riitti ja toki myös meistä sellaiset saatiin.

Tämä päivä oli reissun seitsemäs päivä. Kun kielekkeeltä tultiin alas ja annettiin hien laskea, niin ajettiin vielä noin 250km Hovdeniin. Reitillä jälleen mutkia ja upeita maisemia. Tie, jota ajoimme, on nimeltään soleskärvegen. Se kulkee noin kilometrin korkeudessa, ja on talvisin suljettu runsaan lumimäärän takia. Tie on kapea ja kesäaikaan saattaa olla myös ruuhkainen. Tällä kertaa tiellä oli kyllä runsaasti autoja, mutta eteneminen oli silti ihan joutuisaa. Muutamaa rattiraivoista kuljettajaa joutui oikein varomaan… Tällä reitillä on myös runsaasti lampaita, jotka ovat ihan yhtä pöllöjä, kuin porot lapissa. Hovdehyttassa majoittuminen huoneistoon ja iltapalalle paikalliseen. Mainittakoon erinomaiset pizzat, jotka sieltä saimme.

Tästä alkoi oikeastaan sitten paluumatka. Reitti Hovdenista kohti Osloa, Drammenin sokkelosta läpi Askimiin ja laskettelua kohti Karlstadia. Reitin alkupuoli on maisemiltaan ja mutkilta ihan tosi mukavaa pätkää. Mitä lähemmäs Osloa tullaan, sitä tylsemmäksi tie muuttuu. Sitten kun tullaan Ruotsin puolelle, niin maisema on melko yksitoikkoinen. Karlstadissa majoittuminen Best Westerniin ja seuraavana päivänä sitten ajo Karlstadista Västeråsin kautta Kapellskäriin. Ylitys Finnllinesin matkustajarahtilaivalla Naantaliin ja ajo kotiin 1.8.2022. Kilometrejä reissulla tuli yhteensä noin 3500. Reitti on tien ja maisemien puolesta parhaita, mitä motoristi voi toivoa.